LID WORDEN

Overtuigd van de voordelen? Meer inlichtingen? Technische vragen? Neem vrijblijvend contact op met "Spitfireclub Vlaanderen" Wij proberen u zo spoedig mogelijk te contacteren!

Stuur ons een e-mail of gebruik ons formulier.

Of schrijf naar:

Spitfireclub Vlaanderen vzw
Kasteellaan 24 bus 11
2390 Westmalle

lidgeld: 35€ voor het spitjaar 2021

0475/482350

club rekening nummer: BE40 0682 4388 1063 BIC/GKCCBEBB
evenementen rekening club: BE44 3631 7545 4145 BIC/ BBUBEBB
ondern. num 0870.905.095

SPITFIRECLUB VLAANDEREN

Aankopen

Als je besluit een Spit te kopen, doe het dan ook om de juiste redenen! Het zou zonde zijn te investeren in een auto en na enkele maanden te moeten constateren dat het eigenlijk niet dàt is wat je zoekt. Een verkeerde koop is niet alleen slecht voor jou, maar ook voor de wagen.
Laat je niet afschrikken door wat volgt, het meeste geldt voor alle oude wagens en zeker voor oude sportwagens. Engelse wagens hebben hun eigenaardigheden, maar als men de verhalen hoort over Italiaanse sportwagens...
Groot voordeel van de Spit: alle onderdelen zijn makkelijk leverbaar en dit voor erg gunstige prijzen

arrow-down

Waarom kopen?

Je wil niet alleen rijden, maar ook weten waarom je wagen nu wel rijdt en straks misschien weer niet;

Je geeft er niet om de handen uit de mouwen te steken, misschien wil je wel je handen vuil maken - nog beter;

Voor jou is op tijd ter bestemming komen enkel een optie;

Tijdens het rijden de vogels in de natuur horen fluiten en de wind door je haren voelen is voor jou de max - een verkoudheid of een stijve nek neem je er graag bij....

Je wil nog voelen dat je per auto rijdt, je wil de weg voelen..

Waarom niet kopen?

Je wil een goedkope cabrio;

Je houdt van comfort;

Je denk dat auto's repareren enkel iets is voor de wegenwacht;

Je wil alleen maar rijden met het ding;

Je wil ook wel eens met de kap dicht rijden, maar je bent 1,90 meter groot.

Begrijp je? Ja? Dan is de Spit waarschijnlijk iets voor jou! Nee? Misschien zou je beter uitkijken naar een Escort of een Astra cabrio of misschien een Mazda MX5.

Ik wil een Spitfire!

Nu je zo ver gelezen hebt denk ik wel dat je interesse hebt voor een Spitfire, misschien wil je er wel één. Je zag anderen genieten van hun Triumph en misschien kon je al eens meerijden. Misschien is het een jeugddroom en stond je met je neus tegen het raam van de Leyland showroom te dromen van die lage sportwagen. Na al die jaren voel je dat het tijd wordt je droom eindelijk te laten uitkomen.

Goede raad.

Tijd voor een beetje goede raad. Vergeet niet dat Spitfire's indertijd redelijk goedkope sportwagentjes waren en bijgevolg vaak gekocht werden door jonge gasten die er dan ook intensief gebruik van maakten. Haast en spoed zijn zelden goed. Hou rekening met enkele essentiële zaken.

Probeer de zaak rationeel te bekijken - benader de wagen met gemengde gevoelens.
Het uitzicht is enkel oppervlakkig. Er staan veel glimmende Spitfire's te koop, prachtig geschilderd en blinkend chroom maar onderhuids erg ziek. Haastig gerestaureerd met het oog op een snelle en dure verkoop. Soms kan je ook een vuile en onverzorgde wagen vinden die toch een goede basis is voor restauratie.

Gebruik voor uw aankoop enkel spaargeld.
Oude Engelse sportwagens kosten niet alleen bij aankoop, ze rijdende houden kost nog meer. Wees er zeker van dat de aankoop geen afbreuk doet aan uw huidige levensstijl. De uitgaven zijn niet gedaan met de aankoop, ver van dat.

Koop de beste wagen die je kan vinden en betalen.

Een wrak kopen om te restauren tot een schitterende oldtimer klinkt romantisch, maar is het helemaal niet! Het vraagt veel tijd, ruimte, kennis en geduld. Vanuit economisch oogpunt is het meestal ook zinloos. Een Spitfire restaureren betaalt zich zelden terug, zelfs als men zijn eigen werkuren niet telt. Je bent wel zeker dat je de wagen hebt die je wil, in de juiste kleur en misschien zonder fouten voor de komende jaren, maar dit privilege zal je veel geld, tijd en frustratie kosten.
Meestal ben je beter af met een goede en mooie wagen tegen een correcte prijs. Kijk uit naar een wagen waar anderen reeds hun tijd en geld aan besteed hebben Dit zal ook tijd en moeite kosten, maar het is meestal goedkoper en zeker sneller dan zelf een wagen heropbouwen.

Hou het droog

Belgié en Nederland zijn nu niet bepaald droge woestijngebieden. Een spitfire is een oude Engelse auto die zeker zal roesten als hij buiten moet slapen, hoe vaak je de wagen ook wast en vertroetelt. Buitenslapers roesten snel en de onderhoudskosten swingen de pan uit.
De enige manier om dit te vermijden is de wagen steeds droog te stallen. Heb je geen droge plaats of garage, zoek die dan eerst. Zoek pas nadien een Spitfire!

Word lid van een club.

Merkenclubs zijn er niet alleen om goedkoop aan een verzekering te geraken. Ze zijn er ook en vooral om kennis op te doen. Bezoek eens een meeting, maak kennis met andere leden en luister naar hun verhalen. Uit de vergissingen van anderen kun je ongetwijfeld veel leren. Aangezien iedereen dezelfde passie deelt zijn de meeste leden graag bereid je te helpen met raad en daad. Zij kunnen je eventueel ook helpen bij een zoektocht naar een mooie Spitfire.

Een beetje gevoel voor mechaniek.

Een Triumph Spitfire is geen gemiddelde moderne wagen. In tegenstelling tot moderne wagens moet de motorkap van de Spit vaak open, al was het maar om de vitale vloeistofpeilen te controleren. Zwarte handen horen daarbij.

Het is niet gewoon een auto, het is een hobby
En zoals elke hobby vraagt ook deze tijd en geld.

De jacht kan nu beginnen.

Er zijn nog heel wat Spitfire's te vinden, sommige in goede originele staat, de meeste zien er enkel goed uit. Verken de markt, lees de advertenties in gespecialiseerde bladen en club magazines. Meestal kan men bij de clubleden mooie en goede wagens vinden tegen correcte prijzen. Nog een reden om lid te worden van een club. Dergelijke wagen kopen is altijd een emotionele kwestie. Als men rationeel denkt zal men geen zuurverdiende centen uitgeven voor een oude, redelijk breekbare wagen, zonder dak en met enkel 2 zitplaatsen. Ga daarom liefst met 2 kijken, zo doe je geen domme dingen en laat je je niet verblinden door blinkende verf en een fris interieur. Trek op pad met zaklamp en magneet. Vergeet je vuile kleren niet!

Meer technische aankooptips op de pagina "techniek"